Przyczyny powstawania chorób przewlekłych są znane: postępująca degradacja środowiska naturalnego, niska jakość wody pitnej, stres, znaczne zmniejszenie zawartości witamin i składników mineralnych w warzywach i owocach (na skutek procesu uprawy, długiego przechowywania, czynników środowiskowych), żywność modyfikowana genetycznie (która wywołuje toksyczne reakcje w przewodzie pokarmowym, uszkadza wątrobę, prowadzi do zaburzeń układu rozrodczego, może wywoływać alergię, przetworzona żywność, pozbawiona enzymów (które giną już w temperaturze powyżej 40 stopni), większości witamin, mikro i makroelementów oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych, wszechobecna w większości przetworzonych produktów zawartość chemicznych dodatków, siedzący tryb życia. Powszechnie znane kancerogenne czynniki: palenie papierosów, nadmierne picie alkoholu. Mniej znane: metale ciężkie znajdujące się w organizmie właściwie każdego człowieka żyjącego w cywilizowanym świecie (np. te związane ze stosowaniem pestycydów, herbicydów do upraw, których obecność można stwierdzić w nowotworowych tkankach piersi u kobiet i gruczole prostaty mężczyzn1, a także wykazano ich bezpośredni związek z czterokrotnym wzrostem zachorowań na raka krwi i mózgu u dzieci2, intoksykacja organizmu, infekcje wirusowe i bakteryjne, grzyby, pasożyty, odwodnienie, nierównowaga poziomu pH, niedostatek energii słonecznej3. Inne źródła toksycznych substancji: wybielany chlorem papier toaletowy, odświeżacze powietrza, pieluszki jednorazowego użytku, miliony kolorowych ulotek, kosmetyków, dezodorantów, szamponów, środków zapachowych, wybielaczy, płynów do zmiękczania wody i mycia naczyń, farb, lakierów i innych nierozpuszczalnych chemikaliów, zapuszkowane napoje, promieniowanie jonizujące, szczepionki itd. Metale ciężkie i inne toksyczne substancje poprzez zaburzenie fizjologicznych procesów wywołują nie tylko nowotwory ale i autyzm, chorobę Alzheimera, Parkinsona, astmę, alergie, migreny i inne4.

1 Por. Jerzy Maslanky, Ekomedycyna, Kraków 2011, s. 163

2 Por. tamże, s. 164

3 Por. Dr Raymond Hilu, Dieta dr Budwig, Warszawa 2013, s. 74-75

4 Por. Jerzy Maslanky, dz. cyt., s. 166